Parents Corner

kutak za roditeljeDUH je neprofitna udruga, što znači da se oslanja isključivo na dobrovoljne donacije naših sugrađana. Svaka (pa i najmanja) donacija jedan je kamenčić u velikoj slagalici koja omogućuje djeci s teškoćama u razvoju da kao štićenici naše Udruge dožive jedno prelijepo iskustvo – godišnje hodočašće u Lourdes. Udruga tijekom cijele godine organizira različita događanja na kojima nastojimo prikupiti sredstva koja će nam pomoći da ostvarimo naš cilj. Osim humanitarnih koncerata i večera koje smo organizirali, od velike su pomoći i predstavljanja naše udruge zagrebačkim župama.

Nekoliko tjedana prije samog polaska na hodočašće u Lourdes, djeca koja će putovati i njihovi roditelji sastaju se s volonterima koji će ih pratiti na tom putovanju. Taj je susret savršena prilika i za djecu i za volontere da upoznaju one s kojima će tjedan dana boraviti u velikom marijanskom svetištu. Osim razbijanja leda i početnog upoznavanja, na tom se sastanku detaljno prolazi kroz plan puta kako bi roditelji bili u potpunosti informirani o sadržajima i aktivnostima u koje će njihova djeca biti uključena za vrijeme hodočašća. Svaki dan proveden u Lourdesu pomno je isplaniran i ispunjen raznim događanjima. Prvi susret djece i volontera koji će zajedno putovati vrlo je važna stepenica, ne samo za njih već i za roditelje koji će svoje dijete povjeriti dotadašnjem strancu. Sastanak je pravi trenutak za roditelje da uz pomoć volontera razjasne neke nedoumice i pitanja ako ih imaju. Ovim inicijalnim susretom i službeno započinje veselje i napeto iščekivanje polaska.

Tijekom priprema za hodočašće u Lourdes volonteri DUH-a sudjeluju u radionici čiji je cilj što bolje pripremiti naše volontere na niz mogućih situacija s kojima će se susresti na ovom putovanju. „Poduku“ drže stariji i iskusniji volonteri iza kojih je već nekoliko odlazaka u Lourdes i koji znaju u čemu leže izazovi ovakvog putovanja. Volonteri su u svakom trenutku odgovorni za štićenike koji s njima putuju te zbog toga maksimalno ozbiljno pristupaju ovoj radionici. Vrlo je vjerojatno da dosad nisu bili u sličnoj situaciji, zato je potrebno naučiti neke osnove npr. kako pristupiti osobi s invaliditetom, kako joj pomoći, kako pravilno rukovati kolicima itd. Radionica je važan dio volonterskog iskustva u DUH-u nakon kojeg su naši volonteri spremni suočiti se s bilo kojim preprekama.

Pri odabiru volontera za svaku grupu pazimo na omjer novih i iskusnih volontera (koji su već više puta volontirali na ovom hodočašću), svaka grupa ima glavnog i odgovornog voditelja grupe, medicinsku sestru te duhovnika koji skrbi i o djeci i o volonterima.

Roditelji imaju broj mobitela grupe u kojoj je njihovo dijete te ga može nazvati svaki dan u ranije dogovoreno vrijeme (najčešće za vrijeme večere).

Također, naša javljanja možete pratiti na facebook stranici Dječje Udruge Hrabrost.