Our History

Povijest Dječje Udruge Hrabrost ne može se ispričati bez povijesti naše sestrinske organizacije HCPT iz Irske i bez priče o Lourdesu.

1951. godine osnivač udruge HCPT dr. Michael Strode je prvi put posjetio Lourdes. Dr. Michael Strode je radio u školi s djecom s teškoćama u razvoju, stoga je 1954. godine s prijateljem Peterom Keevneyem poveo grupu te djece u Lourdes.

dr. Michael Strode
Budući da je to hodočašće dobilo pozitivne reakcije i djece i roditelja, kao i cijele zajednice, sljedeće godine su u Lourdes poveli dvije grupe, a godinu nakon toga, 1956. je osnovana udruga HCPT. 1957. godine je organizirano prvo hodočašće udruge HCPT i tu je počinje divna priča, koja traje i danas. Udruga se širila kroz godine te su joj se priključivale mnoge organizacije iz cijelog svijeta.
Osnivač HCPT udruge dr. Michael Strode i danas je aktivan član udruge, a 2013. godine je na hodočašću u Lourdesu dobio posebno priznanje Medaljon Gospe Lurdske za predanost i požrtvovnost.

Paul O'Grady
Naša DUH priča počinje 2003. godine. Četiri volontera iz Hrvatske su se te godine na hodočašću u Lourdesu priključili različitim grupama i na poticaj Paula O’ Gradya osnovali su HCPT grupu u Hrvatskoj. Paul O’ Grady je bio član udruge Irish Pilgrimage Trust i godinama je odlazio na hodočašća u Lourdes, budući da je cijela njegova obitelj povezna s udrugom. 1970-ih Paulova majka Anthea O’Grady je bila jedna od osnivačica udruge Irish Pilgrimage Trust u Irskoj. U studenom 2003. godine Paul O’ Grady, Annika Gifford, Andrea Zec i Tomislav Šebek su osnovali Dječju udrugu Hrabrost, skraćeno DUH. 2004. godine DUHovci prvi put odlaze na susret u Lourdes. Na prvom DUH hodočaću je sudjelovalo sedmero djece i mladih s teškoćama u razvoju i osam pomagača te medicinska sestra i svećenik fra Anto Stjepanović. Unatoč putovanju od 15 sati do Lourdesa, DUHovci su puni energije i entuzijazma sudjelovali u svim aktivnostima.

Od 2004. godine DUHovci su putovali do Lourdesa raznim prijevoznim sredstvima, ali zahvaljujući upornosti i predanosti naših volontera, uspjeli smo odvesti na hodočašće više od 200 djece i mladih s teškoćama u razvoju.

U DUHu je trenutno oko 50 aktivnih volontera, a taj broj stalno raste. Od 2016. DUH je dobio ogranak u Varaždinu, a nadamo se da će se naša priča proširiti i na druge dijelove Hrvatske.

2017. godine na hodočašće u Lourdes putujemo s 4 grupe (3 iz Zagreba i 1 iz Varaždina), a vodimo ukupno 35 djece.